preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ljubljanica Zagreb

Login
STELLA

Što učiniti kada se jako loše osjećaš?

Nauči prepoznati svoje emocije i iskoristi tehnike psihologa poput mindfulnessa kako bi se osjćao bolje.

Mobilna aplikacija Stella

https://projekt-stella.com.hr/

Online okruženje

KALENDAR
« Svibanj 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

KURIKUL

e-Dnevnik

     

Školska liječnica

KONTAKT POLICAJAC

BROŠURA ZA RODITELJE

Letak Podružnice Obiteljskog centra

 

UPISI U SREDNJU

ZAGRLI ŠKOLU

Brojač posjeta
Ispis statistike od 9. 4. 2020.

Ukupno: 8639
Danas: 2
Povijest

 Trešnjevka 1928.godine 

 20 godina poslije ovdje nastaje naša škola

 

Remiza i Pongračevo naselje na zračnoj snimci iz 1928. godine.

Uz donji rub vidi se križanje Selske i Končareve. Na pravokutniku između kuća u sredini danas se nalazi park i blok između Mandićeve, Lošinjske, Puljske i Pazinske ulice. Naselje u gornjem lijevom uglu uz potok je Terdica, na mjestu današnjeg parkirališta tvornice Končar i početka ulice Višnjevac.

 

POVIJEST ŠKOLE

 

Bila je to prva škola izgrađena u Zagrebu nakon Drugog svjetskog rata. U vrijme kada su se još uvijek osjećale posljedice rata u čitavom gradu, gradnja škole značila je za stanovnike jednog golemog područja  neobično mnogo. Tadašnja općina Vrapče , kamo je pripadala Ljubljanica, bila je daleka periferija,  rijetko naseljena, bez vodovoda i kanalizacije, pravo ruralno naselje s oranicama  i livadama na kojima je pasla stoka.

 

 

                                                                

 

50-te

  Škola, koja se prvotno zvala VIII. osnovna škola imala je osam razrednih odjela u osam učionica.Školske godine 1949./1950. u školsku zgradu useljava Škola učenika u privredi trgovačkog smjera. Nastava za osnovce odvija se u jednoj smjeni, a srednjoškolci su u drugoj.

  1950.godine Josip Poldrugač dekretom je postavljen za upravitelja, a prva upraviteljica bila je Ana Kovačević, učiteljica.

  Škola uskoro mijenja naziv i postaje XXVII. osmogodišnja škola Ljubljanica. Iz školske Spomenice saznajemo kako je izgledao prostor oko škole:

 "Kulturni i estetski izgled škole privlači ne samo djecu, nego i njihove roditelje, zato je bilo potrebno prvenstveno urediti školski prostor koji je naličio pustari po kojoj su pasle krave i koze. Školska zgrada je stršila osamljena, bez ograde, okružena barama iz kojih se širio smrad."

  Dobrovoljnim radom, u kojem su sudjelovali i učenici, uređen je park oko škole s malim sportskim igralištem. Premalen školski prostor, a puno učenika, problem je mnogih narednih godina.  1954. godine uvedena je kanalizacija, a u lipnju 1955. i vodovod. Broj učenika naglo raste, tako da u šk.g. 1953./1954. ima 20 razrednih odjela s 802 učenika.

 1956. započela je dogradnja sjevernog krila školske zgrade. Na južnoj strani gradi se gimnastička dvorana. Tijekom cijele školske godine nastava se održava uz buku strojeva i skučen učenički prostor. 21. listopada 1957. škola je započela rad u novim prostorijama (13 učionica - 1004 učenika).

60-te godine

  1962. škola je preimenovana u OŠ Sava Kovačević (po narodnom heroju), a već sljedeće školske godine ima 1433 učenika i postaje jedna od najvećih škola u gradu. Broj učenika stagnira izgradnjom škole u susjednom naselju Voltino, gdje odlaze raditi učitelji iz naše škole.

Noću 25. na 26. listopada 1964. grad i školu zadesila je katastrofa kakva se ne pamiti  : nabujala Sava poplavila je kilometre površina perifernih dijelova grada. Iste noći škola je poslužila kao stacionar za smještaj stanovnika ugroženog jarunskog područja. Vodena je stihija rušilačkim naletom prodrla i u školske prostorije. Materijalna je šteta bila velika, a nastava se mogla održavati samo na katu.   Zahvaljujući svesrdnoj pomoći drugih škola i dobrih ljudi, sve se ubrzo vratilo u normalu.

70-te i 80-te godine

Burne godine života škole sada su iza nas. Ustalio se broj učenika, kretao se oko brojke 500.

 Ratne 90-te godine

Školska godina 1990./91 prva je godina u samostalnoj nezavisnoj Republici Hrvatskoj. Mijenja se i naziv škole; vraćeno joj je ime OŠ Ljubljanica. Početak šk.godine s 2.rujna prebačen je na 9.rujna zbog moguće opasnosti od bombardiranja grada. Razmatra se program rada škole u ratnim uvjetima. Učitelji dobivaju detaljne upute o ponašanju u slučaju zračne uzbune. Ustrojen je krizni štab škole. Podrumska prostorija - blagavaonica pripremljena je za privremeni boravak učenika za vrijeme uzbune. Pripremljene su zalihe hrane, sanitetskog materijala za pružanje prve pomoći i zaštitne maske. U našu školu, kao i mnoge zagrebačke, stižu novi učenici, prognanici iz okupiranih dijelova Hrvatske i izbjeglice iz Bosne i Hercegovine. Mnoge humanitarne akcije karakteriziraju ovo razdoblje, u koje su se uključili i učitelji i učenici naše škole.

 
preskoči na navigaciju